SZÍNHÁZonline

Kutszegi Csaba: Zajos klónok

BODYSCAPE: Dar Winners – KRITIKA

Persze, egyfajta ítélet erről a világról, hogy irányított klónokként egyformán, egyszerre ugrálunk benne, de szép ez az (új) világ.

 

Kovács Natália: In memoriam…

Borbély Szilárd: Az Olaszliszkai – KRITIKA

Áldozat a férfi, akit Fekete Ernő alakít, és akit a néző Szögi Lajoshoz köt, áldozat az író, Borbély Szilárd, akit szintén Fekete testesít meg, és a vádlott is, akit Tasnádi Bence visz színre.

 

Leváltották Csató Katát

A szentendrei önkormányzat alig fél évvel a kinevezése után zárt ülésen hívta vissza Csató Kata bábrendezőt a Szentendrei Kulturális Központ éléről. A döntést nem támasztja alá semmilyen szakmai vagy gazdálkodási indok, csak egy: a központ májusban kilépett a Magyar Teátrumi Társaságból.

 

Kovács Dezső: Ká kettes perzsák

Kortársaink, a görögök – KRITIKA

Puritán színházat látunk, nincsenek, illetve alig vannak díszletek, jelmezek, valami tógaszerűség persze feltűnik néha, s némely szereplők nyakába ógörög (?) nyakéket illesztenek.

 

Nánay István: Lehangoló kép jelenről-jövőről

Eugene Ionesco: Makbett – KRITIKA

Narancssárga díszlet, mai ruhák, piros-fehér-zöld zászlócska, ismerős szónoklatok – leplezetlenül ma és itt, hazánkban játszódik Alföldi rendezése.

 

Kolozsi László: East Europan Story

Leonard Bernstein: West Side Story - KRITIKA 

Novák Péter rendezésével a legsúlyosabb gond, hogy bár reagál arra, ami körülöttünk van, ezt nem bátran teszi, hanem szinte szemlesütve, szinte csak belesunnyogva az előadásba az egyik legaggasztóbb társadalmi krízist.

 

Tarján Tamás: Búsképű Cervantes

Verebes Ernő: Don Quijote – KRITIKA

Cervantes, a cervantesi Don Quijote, Verebes átirata és Vidnyánszky rendezése többszörösen „elmegy egymás mellett" – egyik elfüstöli a másikat, nem körvonalaznak markáns könyv-, kor-, kultúra- és karakterképzetet.

 

Stuber Andrea: Folytassa, Adél!

Pályázatok a Radnótira – JEGYZET

Első megközelítésben mindkét pályázatról elmondhatjuk, hogy megfontolt, alapos munka, választékosan és gondosan megfogalmazott tervezet.

 

Papp Tímea: Godot-ra várva

Beszélgetés a POSZT-ról

A Magyar Színházi Társaság beszélgetést szervezett a POSZT jövőjéről. Az indok – Lévai Balázs szavaival élve – az „elcseszett közhangulat", amit már mondogatni is ununk. Két óra spanyolviasz-feltalálás közbeni gittrágás után nagyjából egyetlen dolgot tudtunk meg. A pontos időt.

 

Stuber Andrea: Mese a tigrismintás rugdalózónak

Székely Csaba: A Homokszörny – KRITIKA

Nem muszáj valamennyi gesztust megfejteni, mindenben értelmet keresni. A jelenetek expresszionista módon támadnak: fények, füstök, zenék, a színészcsapat dinamikus mozgása.

 

Urfi Péter: Akasztják a hóhért, avagy kritika a kritikusok díjátadó gálájáról

Színikritikusok díja 2015

Maguknak keresték a bajt a Színházi Kritikusok Céhének tagjai. Kevésen múlott, hogy nem torkollott tragédiába az este.

 

Újra Promenád, de előtte: Asztalhoz!

Az Artus ünnepi évadjának következő állomása: a hollandiai Oerol Fesztiválon való sikeres szereplését követően ismét látható Budapesten a Promenád. Ezúttal 50. alkalommal indul útjára az Artus és a Stereo Akt közös járata.

 

Gschwindt Balázs: Szinyor Béla

Komédia két részben – DRÁMAMELLÉKLET

Hótreál és szürreál keveredik a Szinyor Bélában, és válik már-már apokaliptikus látomássá, de azért a darab alapvetően megmarad kicsit keserű, nem kicsit ironikus komédiának.

 

Kutszegi Csaba: Kozmikus babaház

Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt: Kokoschka babája – KRITIKA

Az Alma-bábu és az Alma Mahlert megjelenítő Gloria Benedikt egyik kettősében például eljátsszák (eltáncolják): a báb mozgatja zsinórral az élő embert.

 

Kovács Bea: Miénk itt a…

PLACCC Fesztivál 2015 – JEGYZET

A város, amennyiben a mindennapi életen kívül más események helyszínéül is szolgál, élővé, alakíthatóvá válik, és megszűnik érinthetetlennek, múzeumszerűnek lenni.

 

Stuber Andrea: Lábnyomok a plafonon

Mary Orr: Mindent Éváról – KRITIKA

Lehetne az előadás markáns színésznődráma is, ehhez azonban nem szolgál kellő mélységgel és árnyaltsággal a mű mint alapanyag.

 

Rádai Andrea: Útvesztők meséje, mesék útvesztője

TÁP Színház: Babahajó – KRITIKA

A látvány is azt az érzést fokozza, hogy félelmetes árnyak és a tudatalatti erdejében járunk.

 

Babahajó

Testiség, vulgaritás, tündérmese: női sorsról készít darabot a TÁP

Premier 2015. szeptember 10-én a Trafó – Kortárs Művészetek Házában. A zenét László Attila írta, a szöveget Fekete Ádám dolgozta át, a dalszövegeket Máthé Zsolt költötte.

 

POSZT-körkérdés

Ankét a Színház folyóiratban

Mi a teendő a Pécsi Országos Színházi Találkozóval? Mit gondol erről a színházi szakma? Van közös nevező? A Színház szerkesztősége kísérletet tesz arra, hogy megszólítsa a szakma és a kultúraszervezés képviselőit.

 

Tompa Andrea a Színház új főszerkesztője

Ülésezett a Színház Alapítvány kuratóriuma

Augusztus 18-án összeült a Színház Alapítvány kuratóriuma. Új elnököt, új kuratóriumi tagokat választottak, és kinevezték a Színház folyóirat új főszerkesztőjét.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 6 / 49
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés